MUNIPOLIS nabízí institucím definovaným ministerstvem nekomerční ALARM režim

1. února 2024
MUNIPOLIS Alarm

Komunikační platforma MUNIPOLIS nabízí v reakci na diskusi o bezpečnosti českých škol využití nového ALARM režimu na nekomerční bázi. Zakladatel platformy Ondřej Švrček přitom zdůrazňuje, že MUNIPOLIS nemá být náhradou za potřebný národní systém varovných SMS zpráv. Může ale být jeho doplněním například v situacích, kdy je třeba adresáty filtrovat – například z důvodu obav o doručení zprávy útočníkům nebo při potřebě informovat i ty,  kdo se právě nenachází v místě události. 

MUNIPOLIS je chytrá komunikační platforma, která právě v tomto roce slaví 10 let od svého založení. Zatím ji využívala především města a obce, kterým jejich občané nahlašovali podněty, případně přes ni hlasovali o rozdělení participativních rozpočtů. V posledních letech se k nim stále častěji připojovaly i velké, nejčastěji průmyslové podniky. Počet uživatelů, kteří jsou v aplikaci registrovaní a sdílí s jejich obcí nebo zaměstnavatelem například své telefonní číslo, tak už brzy přesáhne 1 milion.  

V reakci na prosincovou tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze má MUNIPOLIS institucím, které mohou být dle strategie Ministerstva vnitra ohroženy terorismem, nabídnout omezený ALARM režim na nekomerční bázi – za přibližně desetinu běžně dostupné ceny, tedy cenu pokrývající pouze malou část nákladů a soustředěný čistě na služby krizové komunikace. 

Režim by měl instituci umožnit vedení vlastní databáze kontaktů na zaměstnance, studenty, případně návštěvníky, pravidelnou revizi těchto kontaktů a možnost zasílání kontrolních zpráv. Další funkce systému MUNIPOLIS, jako jsou možnost běžné komunikace s uživateli, sběr podnětů, tvorba anket nebo dokonce participativních rozpočtů, by ale zůstaly k dispozici pouze pro instituce s tradičním přístupem.  

„S možností využít MUNIPOLIS v situacích veřejného ohrožení nepřicházíme zdaleka poprvé. Pomoc v krizích je naopak jedním z hlavních důvodů, proč byla platforma založena. Významně jsme se angažovali v době koronavirové pandemie a řadu měkkých cílů i strategické instituce jsme s nabídkou již v minulosti kontaktovali,“ uvádí zakladatel komunikační platformy Ondřej Švrček. Ten chce nyní zvrátit argument napjatých rozpočtů nebo potřeby administrace systému právě s nabídkou krizové licence omezené na režim ALARM.  

Červené tlačítko by měli získat lékaři, učitelé i další 

Vedle nového režimu platforma plánuje také rozšíření služeb pro tradiční registrované instituce a města. Novinkou se má stát i funkce červeného tlačítka, která by umožnila spustit varování nejen administrátorům, ale i dalším předem definovaným skupinám.  

„Takovou možností by pak měli disponovat například učitele ve školách nebo lékaři v nemocnicích. Klíčové přitom je nejen rozšíření počtu těch, kdo mohou na hrozbu upozornit, ale také automatická reakce systému, který okamžitě rozešle upozornění do všech aplikací v databázi, stejně jako varovné SMS zprávy a e-maily,“ uvádí Ondřej Švrček.  Samotných krizových SMS umí systém MUNIPOLIS poslat 80 za vteřinu, tedy 4 800 za minutu, SMS zprávy jsou ale zpoplatněny a jejich přibližná cena je 1 Kč. Systém v krizových situacích rozesílá také zprávy do aplikace, e-maily či hlasové zprávy. Je možné i napojení na externí systémy nebo digitální informační tabule. Adresáti na zprávy mohou i odpovídat, odesílatelé zase mohou odložit čas jejich doručení, případně nastavit funkci potvrzení doručení. 

O MUNIPOLIS 

MUNIPOLIS je chytrá komunikační síť spojující města a obce, firmy, spolky a další skupiny s jejich členy, obyvateli, rodinami či zaměstnanci. Využívá ji více než 3 800 samospráv firem a spolků ve 4 zemích Evropy a každoročně přes ni odešlou více než 70 milionů zpráv ročně.  Platformu založil v roce 2014 současný minoritní vlastník Ondřej Švrček. Už k samotnému vzniku komunikační sítě ho přitom inspirovalo řešení povodňové situace na Moravě a ve Slezsku v roce 1997.

MUNIPOLIS ALARM

Munipolis ALARM je novou službou platformy, kterou chce nabídnout institucím definovaným jako měkké cíle dle Metodiky Ministerstva vnitra. Takové instituce tedy budou moci využít ALARM režim na nekomerční bázi, tedy za přibližně desetinu běžně dostupné ceny – částku pokrývající pouze malou část nákladů nejdůležitějších služeb krizové komunikace.

Režim pak tedy škole, nemocnici nebo jiné instituci umožní vedení vlastní databáze kontaktů na zaměstnance, studenty, případně návštěvníky, pravidelnou revizi těchto kontaktů a možnost zasílání kontrolních zpráv. V případě potřeby pak může aktivovat samotný ALARM, ten rozešle zprávu na kontakty instituce, současně přitom může rozesílat jak krizové SMS, tak upozornění do mobilní aplikace, e-maily a dokonce i hlasové zprávy. 

Další funkce systému MUNIPOLIS, jako jsou možnost běžné komunikace s odběrateli zpráv, sběr podnětů, tvorba anket nebo dokonce participativních rozpočtů, ale nadále zůstávají k dispozici pouze pro instituce s tradičním přístupem.


Související

Kontaktujte nás!