Povodně 2024: Doporučení pro efektivní krizovou komunikaci

13. září 2024
Krizová komunikace
Aktuální situace bohužel naznačuje, že nadcházející dny budou na mnoha místech republiky kritické. Kombinace nadprůměrného úhrnu srážek a zároveň silného větru možná vystaví i vaše obyvatele zvýšenému riziku. Vzájemně tedy udělejme maximum, abychom mu předešli. Kde můžete další vývoj situace sledovat?

– Portál ČHMÚ: https://www.chmi.cz/
– Hasičský záchranný sbor: https://www.hzscr.cz/
– Webové stránky vašeho kraje

Na koho se v komunikaci zaměřit?

Obyvatele v nejohroženějších místech – v MUNIPOLIS využijte například filtraci podle čtvrtí nebo částí obce, máte-li
Seniory – na skupinu nejzranitelnějších komunikujte co možno nejpřesněji a nejpřehledněji
Rodiny s dětmi – pokud vaše školské zařízení využívá MUNIPOLIS, poproste je o součinnost
Majitele nemovitostí a nerezidenty – vyzvěte je k zajištění majetku, je-li v ohrožené části obce


Jak v těchto dnech doporučujeme postupovat?

Zaměřte se na zranitelné skupiny
Věnujte zvláštní péči skupinám seniorů, držitelům průkazů ZTP nebo rodinám s dětmi. Ověřujte v administraci, jak vysoká je u nich čtenost vašich sdělení, aby bylo jasné, že se k nim informace prokazatelně dostaly.

Využívejte ankety pro aktuální monitorování stavu
Nástroj pro tvorbu anket vám může jednoduše posloužit pro identifikaci míst a domácností, kde je potřeba prioritně pomoci. Zeptejte se občanů, nakolik zvládnou krizovou situaci sami a nakolik potřebují asistenci. Na základě odpovědí budete přesně vědět, kdo pomoc potřebuje.

Informujte o plánech s pořádanými akcemi
Pokud máte na víkend naplánované akce nebo společenské aktivity, informujte v předstihu o tom, jestli proběhnou podle původního plánu. Budete-li je rušit, dejte vědět co nejdříve, ať snížíte riziko.

Vyzvěte neprodleně k registraci ty, kteří registrováni nejsou
Řada občanů stále nemá registraci do MUNIPOLIS. Přitom se právě v krizové situaci jedná o nejjednodušší nástroj, jak je informovat. Vyzvěte je proto k registraci co nejdříve – klidně i prostřednictvím těch, co již registrovaní jsou a mohou jim s procesem pomoci.

Buďte připraveni na případné výpadky signálu
MUNIPOLIS je skvělý doplňkový nástroj pro státem garantované krizové komunikační nástroje. Bohužel má své limity. Buďte tedy připraveni i na situaci, kdy ve vaší obci nebude fungovat mobilní nebo datový signál.

Pro vaše dotazy týkající se efektivní komunikace prostřednictvím MUNIPOLIS je k dispozici naše klientská linka +420 533 533 355 nebo e-mail info@muniplis.cz. Prosíme však o trpělivost v případě, že bychom byli zaneprázdněni odbavováním požadavků jiných administrátorů.

Společně to zvládneme!

Tým MUNIPOLIS


Související

Kontaktujte nás!